• https://www.facebook.com/kongreler.net/
  • https://twitter.com/kongrelernet
  • https://www.instagram.com/kongrelernet/

4. Türk-Alman Sempozyumu “Kayzer ve Sultan’ın Dostluk Döneminden Günümüze Türk-Alman İlişkileri” 31/10/2019 – 01/11/2019, Antalya-TÜRKİYE

4. Türk-Alman Sempozyumu
“Kayzer ve Sultan’ın Dostluk Döneminden Günümüze Türk-Alman İlişkileri”
31/10/2019 – 01/11/2019, Antalya-TÜRKİYE
 
Türk-Alman ilişkileri tarihi, Orta Avrupa – Balkanlar – Ortadoğu ekseninde bir çok devletin ortaya çıkmasını etkiyecek kadar önemli detaylara sahiptir. İki milletin çeşitli alanlardaki ilişkilerinin bilimsel ortamda gün yüzüne çıkartılması öncelikle insanlığın bilim-barış eksenindeki gelişmesine önemli bir katkıdır. İkili ilişkilerin son 150 yılı sadece iki milletin değil, ilişkide bulundukları ikincil ülkelerin de kaderini etkileyip geleceğini şekillendirmiştir. Her iki milletin hakimiyet coğrafyalarında, sınırların, kültürlerin ve şehirlerin ortaya çıkmasında Türk-Alman İlişkilerinin derin izleri mevcuttur. Bahse konu bölgelerdeki hukuksal gelişmeler, demografik oluşumlar, siyasi şekillenmeler, teknoloji transferleri, güvenlik gerekçeleri, risk faktörleri ve iktisadi hareketlenmeleri doğru okuyabilmenin kodları iki milletin ortak tarihinin satır aralarında gizlidir.
 
Asırlardır devam eden sorunlar, nesillerdir süregelen problemler ve gelecekteki denge hesaplarının alacağı şekilleri de iki milletin ilişkileri belirleyecektir. Türklerin ve Almanların ortak tarih eksenindeki geleceğe yönelik öngörüleri Avrupa güvenliği ve hür dünya idealleri için önemli bir katkı olarak ortaya çıkmaktadır. İki ülke arşivlerindeki küçük detayları bile yeni potansiyellerin ortaya çıkmasından risklerin yok edilmesine kadar geniş bir yelpazede etki unsuru olarak adlandırılabilecek konulardır. Bu bağlamda bilim, ekonomi, turizm, askeri, teknik, eğitim ve hukuk başta olmak üzere uluslararası platformlarda birlikte hareket eden Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilere mercek tutmak isteyen çeşitli ülkelerin bilim insanlarının akademik çalışmaları günümüzde daha da önem arz etmektedir. Bu alandaki bilimsel tezler sadece iki ülke için değil, gelecekte bu alana ilgi duyan araştırmacıların faydalanacağı akademik kaynak havuzunu da ortaya çıkaracaktır. Akademisyenlere alan açmak adına Türk ve Alman Üniversiteleri arasındaki işbirliği gelecekte daha da artacaktır. Würzburg Üniversitesi ve IKG Enstitüsü çevresinde şekillenen karşılıklı ziyaretler, bilimsel toplantılar, akademisyenler buluşması ve sempozyumlara katılımın giderek yoğunlaşması ise iki ülke akademisyenlerinin artan ilgilerini işaret etmektedir.
 
Öncelikle,
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Ünal,
Würzburg Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Alfred Forchel,
Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Sahin,
IKG Enstitüsü Başkanı Sayın Dr. Latif Çelik,
 
başta olmak üzere, Türkiye’den ve Almanya’dan akademisyen arkadaşlarının bu alanda ortaya koydukları samimi işbirliği ve ortak çalışma zeminlerinin oluşturulması çok önemlidir. Gelecekte bu alana yönelik çalışma yapan bilim insanları kendilerini takdirle anacaklardır.

 http://symposium.akdeniz.edu.tr



630 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Sosyal Medya
google